urnen

Hoe de urn eruit moet gaan zien hangt helemaal af van wat je ermee wilt doen. Komt de urn binnen of buiten te staan? Wil je dat de urn in je huis staat zonder dat mensen het direct herkennen als een urn, wil je het verhaal van je dierbare erin zien of wil je misschien wel 10 kleine urnen voor in iedere kamer één?
Niets is gek en alles is mogelijk is mijn uitgangspunt. Samen maken we een ontwerp en zorgen wij dat jij je geliefde hierin herkent.

Ook kan er een afbreekbare urn gemaakt worden. Wanneer je deze begraaft worden deze samen met de as weer teruggenomen door de aarde.

De prijs van alle urnen is afhankelijk van het formaat en de gedetailleerdheid. Wil je een prijsindicatie? Neem dan even contact op.

Kennismaken
Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we je wensen en ideeën.
Vervolgens maak ik op basis van jouw verhaal een ontwerp. Uiteraard ben je ook van harte welkom in mijn atelier waar voorbeelden te zien zijn van de kleuren en de soorten klei die ik gebruik. Ook zijn de verschillende methoden en stappen in het proces hier zichtbaar.

Tijdens een volgend contact moment presenteer ik het ontwerp. Dit is vaak een 'schets' in klei. Hiermee krijgen we een goed beeld van het resultaat. Uiteraard kunnen er nog aanpassingen worden gedaan. Als het ontwerp helemaal naar wens is zal ik vervolgens een definitieve offerte maken.

Aan de slag
Een urn maken we met de hand of op de draaischijf. Wanneer de klei ‘leerhard’ is kunnen we de urn verder in vorm brengen en er de ornamenten of stuctuur op aanbrengen. Daarna kan de klei langzaam drogen om voor de eerste maal gebakken te worden. De klei heeft dan zijn bijna definitieve vorm te pakken.
De glazuur met de decoratie wordt aangebracht en daarover gaat nog een transparante laag ter bescherming tegen de elementen van buitenaf. Nog 1 maal in de oven en de keramiek is klaar.

Je bent van harte welkom om zelf ook mee helpen als je dat fijn vindt. Dit kan in verschillende fase van het proces. Het is bijzonder om samen iets moois te maken voor de dierbare die is overleden. Samen kiezen we hier dan een goede dag voor. Doe je dit liever niet, dan is dat natuurlijk ook helemaal goed.

Waarom keramiek?
Keramiek is een verzamelnaam waaronder alles valt wat uit klei is gemaakt. Het betekent ‘gebakken aarde’. En die aarde, die klei, kun je vormen hoe jij wilt. Met je handen en wat simple gereedschappen is er al een grote vrijheid. Wanneer de klei gedroogd en gebakken is kan de glazuur erop. Dit is een glaslaagje dat niet verkleurd of vaal wordt door zonlicht.

Met deze eigenschappen biedt keramiek veel mogelijkheden. Hierdoor kan er een urn worden gemaakt waar je je geliefde echt in herkent. Handafdrukken, een kus of knuffel, dit kunnen we er allemaal in verwerken. Maar denk ook aan foto’s en tekeningen of je handschrift, dit kan er allemaal in gegelazuurd worden. Zo maak je de urn echt eigen.

Welke materialen gebruik ik?
Voor de urnen en herinneringstenen kunnen verschillende kleuren klei, rood, bruin of porselein worden gebruikt. De stucturen van deze kleisoorten verschillen, zo is porselein zo zacht als boter en kan andere klei voelen als schuurpapier. De materialen kiezen we aan de hand van het ontwerp en jouw voorkeur.

De stappen
-De klei in vorm brengen en laten drogen
-Biscuit stoken, in de oven tot 1080 C
-De decoratie aanbrengen en de topglazuurlaag
-Afbakken op 1100 tot 1200 C