herinneringsplek

In een heftige periode van verdriet is het soms fijn om iets tastbaars te hebben. Een herinneringssteen kan de basis zijn van een mooi gedenkplekje in huis. Dit kan een kastje zijn waar je mooie spulletjes neerzet met een kaarsje, maar ook een vrije vorm waar je dingen in herkent of een decortje. Samen maken we een ontwerp en zorgen we dat jij je dierbare hierin herkent.

Kennismaken
Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we je wensen en ideeën. Het kan emotioneel zijn om te vertellen over je overleden dierbare. Er is tijdens het gesprek echter alle ruimte voor het uiten van het verdriet en het delen van mooie herinneringen.
Vervolgens maak ik op basis van jouw verhaal twee ontwerpen. Uiteraard ben je ook van harte welkom in mijn atelier waar voorbeelden te zien zijn van de kleuren en de soorten klei die ik gebruik. Ook zijn de verschillende methoden en stappen in het proces hier zichtbaar.

Tijdens een tweede contact moment presenteer ik de twee door mij gemaakte ontwerpen. Uiteraard kunnen er nog aanpassingen worden gedaan. Als het ontwerp helemaal naar wens is zal ik vervolgens een definitieve offerte maken.

Aan het werk
De klei wordt met de hand in vorm gebracht, zal vervolgens ingepakt moeten rusten en daarna worden afgewerkt. Daarna kan de klei langzaam drogen om voor de eerste maal gebakken te worden. De klei heeft zijn bijna definitieve vorm te pakken. De glazuur met de decoratie wordt aangebracht en daarover gaat nog een transparante laag ter bescherming tegen de elementen van buitenaf. Nog 1 maal in de oven en het keramiek is klaar. Afhangkelijk van het ontwerp zal het nog verder bewerkt worden.

Je bent van harte welkom om zelf ook mee helpen als je dat fijn vindt. Dit kan in verschillende fase van het proces. Het is bijzonder om samen iets moois te maken voor de dierbare die is overleden. Samen kiezen we hier een goede dag voor. Doe je dit liever niet, dan is dat natuurlijk ook helemaal goed.

Waarom keramiek?
Keramiek is een verzamelnaam waaronder alles valt wat uit klei is gemaakt. Het betekent ‘gebakken aarde’. En die aarde, die klei, kun je vormen hoe jij wilt. Met je handen en wat simple gereedschappen is er al een grote vrijheid. Wanneer de klei gedroogd en gebakken is kan de glazuur erop. Dit is een glaslaagje dat niet verkleurd of vaal wordt door zonlicht.

Met deze eigenschappen biedt keramiek veel mogelijkheden. Hierdoor kan er een een grafsteen worden gemaakt waar je je geliefde echt in herkent. Handafdrukken, een kus of knuffel, dit kunnen we er allemaal in verwerken. Maar denk ook aan foto’s en tekeningen of je handschrift, dit kan er allemaal in geglazuurd worden. Zo maak je de steen echt eigen.

Welke materialen gebruik ik?
Voor de urnen en herinneringstenen kunnen verschillende kleuren klei, rood, bruin of porselein worden gebruikt. De stucturen van deze kleisoorten verschillen, zo is porselein zo zacht als boter en kan andere klei voelen als schuurpapier. De materialen kiezen we aan de hand van het ontwerp en jouw voorkeur.

De stappen
-De klei in vorm brengen en laten drogen
-Biscuit stoken, in de oven tot 1080 C
-De decoratie aanbrengen en de topglazuurlaag
-Afbakken op 1100 tot 1200 C