grafstenen

Geen mens is hetzelfde. Met deze unieke grafsteen maken we een steen die past bij je dierbare, die zijn levensloop, passie, liefde of karakter laat zien. Samen maken we een ontwerp en zorgen we dat jij je dierbare hier in herkent.
Dit kan een combinatie zijn van staal, natuursteen, hout en keramiek. Hiervoor werk ik samen met verschillende bedrijven.

Kennismaken

Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we je wensen en ideeën.
Vervolgens maak ik op basis van jouw verhaal een ontwerp. Uiteraard ben je ook van harte welkom in mijn atelier waar voorbeelden te zien zijn van de kleuren en de soorten klei die ik gebruik. Ook zijn de verschillende methoden en stappen in het proces hier zichtbaar.

Tijdens een volgend contact moment presenteer ik het ontwerp. Dit is vaak een 'schets' in klei. Hiermee krijgen we een goed beeld van het resultaat. Uiteraard kunnen er nog aanpassingen worden gedaan. Als het ontwerp helemaal naar wens is zal ik vervolgens een definitieve offerte maken. Hierin worden ook de kosten opgenomen voor de vergunning van de begraafplaats. Deze verschillen per gemeente en begraafplaats.

Aan de slag,
De klei wordt met de hand in vorm gebracht, zal ingepakt moeten rusten en daarna worden afgewerkt. Vervolgens kan de klei langzaam drogen en wordt daarna voor de eerste maal gebakken worden. De klei heeft nu bijna de definitieve vorm te pakken. De glazuur met de decoratie wordt vervolgens aangebracht en daarover gaat nog een transparante laag ter bescherming tegen de elementen van buitenaf. Denk aan zon, regen, wind en sneeuw. Nog éénmaal in de oven en de keramiek is klaar. Afhankelijk van het ontwerp zal het nog verder bewerkt worden.

Je bent van harte welkom om zelf ook mee helpen als je dat fijn vindt. Dit kan in verschillende fase van het proces. Het is bijzonder om samen iets moois te maken voor de dierbare die is overleden. Samen kiezen we hier dan een goede dag voor. Doe je dit liever niet, dan is dat natuurlijk ook helemaal goed.

Waarom keramiek?
Keramiek is een verzamelnaam waaronder alles valt wat uit klei is gemaakt. Het betekent ‘gebakken aarde’. En die aarde, die klei, kun je vormen hoe jij wilt. Met je handen en wat simple gereedschappen is er al een grote vrijheid. Wanneer de klei gedroogd en gebakken is kan de glazuur erop. Dit is een glaslaagje dat niet verkleurd of vaal wordt door zonlicht.

Met deze eigenschappen biedt keramiek veel mogelijkheden. Hierdoor kan er een een grafsteen worden gemaakt waar je je geliefde echt in herkent. Handafdrukken, een kus of knuffel, dit kunnen we er allemaal in verwerken. Maar denk ook aan foto’s en tekeningen of je handschrift, dit kan er allemaal in gegelazuurd worden. Zo maak je de steen echt eigen.

Keramiek, kan dat wel?
Dit is een vraag die ik veel tegenkom. Het antwoord is: Ja, prima. In de zuidelijke landen waar de zon fel schijnt wordt dit heel veel gebruikt. In de badkamer bewijst keramiek dat zij reuze sterk is. Het sanitair wordt nog steeds niet van plastic gemaakt. En de vloertegels in oude huizen worden met zorg onder het tapijt vandaan gehaald om de oude vloer weer in ere te herstellen, zij voldoet na al die jaren nog steeds. De bloempotten in de tuin komen de winter goed door, mits ze niet vol staan met water. Servies wat dagelijks in de afwasmachine gaat ziet er nog steeds niet vaal uit. Overtuigd?

Welke materialen gebruik ik?
Voor de grafstenen is er speciale vorstvaste klei, deze spat niet uit elkaar tijdens een strenge winter. De glazuren worden een glaslaagje, en echt glas verkleurd niet. Natuurlijk is ieder pak klei anders, er kunnen soms verschillen in kleur zitten.

De stappen
-De klei in vorm brengen en laten drogen
-Biscuit stoken, in de oven tot 1080 C
-De decoratie aanbrengen en de topglazuurlaag
-Afbakken op 1100 tot 1200 C
- Samenvoegen met eventuele natuursteen en laten plaatsen door de professionals.